Samen sterker

verder.

Join our team

Algemene Beschouwing 2022-2025

Inleiding

Allereerst willen wij het College van B & W en wethouder de Vreede in het bijzonder, complimenteren met het opstellen van deze begroting. Wij zien een goede blik naar de toekomst van Maasdriel. Uiteraard hebben wij ook kanttekeningen welke wij graag aan u voorleggen.
Omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan, hebben wij onze Algemene Beschouwingen vooral gericht op structurele zaken en lange termijn plannen. Met name de plannen die in de toekomst onomkeerbaar zijn hebben onze speciale aandacht.

Omdat na de verkiezingen deze plannen mogelijke een andere prioriteit krijgen of dat er andere keuzes gemaakt gaan worden. Wij vinden dat een nieuwe raad niet te veel voor voldongen feiten moet worden gesteld.

1 Bestuur en ondersteuning

Met elkaar voor Maasdriel, zo moeten wij besturen! Echter in de praktijk is het “Samen voor Maasdriel” ver te zoeken, alsmede het functioneren van het duale stelsel binnen de gemeenteraad. Onze moties worden vaak niet op inhoud maar op afzender beoordeeld. Informatie wordt gedeeltelijk, te laat of zelfs helemaal niet aan ons verstrekt.

Het ontbreken van deze openheid leidt tot argwaan bij de inwoners van Maasdriel. De kloof tussen de burgers en de politiek wordt hierdoor onnodig vergroot en dat is niet hoe het zou moeten gaan. Gelijke monniken, gelijke kappen is waar wij voor staan.
Wij merken onvrede onder de bewoners en ondernemers van Maasdriel als het gaat om de werkwijze en het gevoerde beleid van de gemeente. Ook bewoners en ondernemers van Maasdriel krijgen te laat of geen antwoord op hun vragen. Het kan niet zo zijn dat inwoners het gevoel krijgen “in de steek gelaten” te worden. Transparantie en het gelijkheidsbeginsel moeten uitgangspunt zijn.

Dorpsraden krijgen een steeds belangrijkere rol in het borgen van hun eigen identiteit van hun kern, hetgeen aansluit bij de beleidsvisie “Krachtige kernen”. Bestuurlijke aandacht scoort onvoldoende. Wethouders zijn onvoldoende op de hoogte van de activiteiten die de dorpsraden ontplooien. VVD Maasdriel vindt dat de dorpsraden heel serieus genomen moeten worden bij het ontwikkelen van beleid vanuit de gemeente, zeker daar het hun eigen kern betreft.

2 Veiligheid

Weten wat er speelt in de gemeente is erg belangrijk voor het creëren van een veilig gevoel bij de inwoners. Wij pleiten daarom voor de inzet van wijkagenten die contacten opbouwen binnen de gemeenschap.
Twee BOA’s op onze totale gemeente is echt veel te weinig en brengt de veiligheid in het geding. Wij moeten kijken naar de taakinvulling en prioriteiten van onze BOA’s. VVD Maasdriel zet gezien de beperkte bevoegdheden van een BOA liever in op toevoeging van meer wijkagenten. Ook het gebruik van slimme camera’s moet structureel worden.

3 Verkeer en vervoer

In de beschouwingen missen wij een duidelijke visie voor infrastructuur. Bij voorgaande grotere bouwprojecten is impact op de omliggende infrastructuur niet of onvoldoende meegenomen. Zoals bijvoorbeeld in Kerkdriel-Noord wat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties. Bijvoorbeeld de Hoorzik. Zonder visie zullen de problemen omtrent de infrastructuur structureel blijven bestaan.

De zuidelijke ontsluitingsroute (ZOR) zou wat VVD Maasdriel betreft ruimer om de dorpskernen Velddriel en Kerkdriel heen gelegd moeten worden. Onze motie bij verbreding Drielseveldweg was hier juist op gebaseerd. Alom verbazing bij de presentatie van het collegevoorstel van de nieuwe ZOR route. Daarbij is niet of onvoldoende gekeken naar het amoveren van vrijstaande woningen en bedrijfspanden. Dit moet en kan anders! Wij gaan er van uit dat het college hierover een omgevingsdialoog gaat voeren met omwonenden om tot een betere en financieel verantwoorde oplossing te komen.

Wij denken dan vanaf de Bussenerweg: bestaande Kievietsham richting zuiden, oversteek vanuit Kivietsham naar kruising Uitingstraat/ Hoenzadrielsedijk. Dan over de kruising Hoenzadrielsedijk einde van de Uitingstraat via de Geersteeg naar de Zandmeren.

De door het college voorgestelde route wordt financieel en procedureel onderschat. De opgenomen reserveringen voor de realisatie zijn thans te laag. College zou moeten gaan zoeken naar (wettelijke) middelen en samenwerkingen om realisatie zsm te bewerkstelligen. Hiervoor is echt meer geld nodig!

VVD Maasdriel wil ook voor kernen Ammerzoden en Hedel een opwaardering van de rondweg over de Achterdijk, door de N831 naar de Achterdijk te verleggen. Hierna kan ook het doorgaande vrachtverkeer uit de Mr La Grostraat worden verbannen. Een en ander ook in relatie tot de uitvering van het doortrekken van de Maas Waalweg.

De kwaliteit en veiligheid van onze infrastructuur is schrikbarend laag. Er dient meer aandacht te komen voor verkeersveiligheid, met name rond om scholen, voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers.

4 Economie

Wij vinden het noodzakelijk dat er snel begonnen gaat worden met het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein alsmede woon-/werkeilanden binnen de verschillende kernen. Dit is een meerwaarde voor ondernemend Maasdriel. Onze lokale MKB-ers en ZZP-ers hebben dringend behoefte aan nieuwe vestigingsmogelijkheden.

VVD Maasdriel kiest voor Poort van Maasdriel in plaats van de Schoofbandweg. Er zijn thans geen bedrijventerreinen beschikbaar binnen onze gemeente dus wij pleiten voor actie om onze lokale ondernemers te kunnen voorzien en te voorkomen dat werkgelegenheid naar buurgemeenten wegstroomt.

5 Onderwijs

Met de realisatie van de “2 Stromenschool” in Heerewaarden en de “Meidoorn” in Kerkdriel heeft Maasdriel zich goed gemanifesteerd richting de toekomst op het gebied van onderwijs. Het behouden en waar mogelijk versterken van de scholen binnen onze gemeente is onze prioriteit. Vitaliteit van onze kernen met passende woningbouw hoort hier bij.

6 Sport,Cultuur en recreatie

Graag zien wij invulling van onze motie voor de opstelling van een duidelijke visie betreft sportaccommodaties voor alle sporten. VVD pleit voor een gezond, krachtig en bruisend verenigingsleven. Het voorkomen van situaties zoals ontstaan zijn bij HRC14 moet een prioriteit zijn. Door tijdig de situatie te bekijken en hierop adequate besluiten te nemen kan veel ellende worden voorkomen.

In de begroting worden mooie doelen genoemd die we willen bereiken. Vooral het meer laten bewegen van onze inwoners en de bijzondere aandacht die uitgaat voor de kwetsbare groepen. Echter missen wij de visie voor het concretiseren van deze doelen.

Vanuit de bewoners horen wij regelmatig klachten over het schoonhouden en onderhouden van de openbare ruimte. Het schoonhouden wordt wederom duidelijk beschreven in de begroting en wij zien de concrete uitvoeringsplannen graag snel tegemoet.

7 Sociaal Domein

Doorontwikkeling sociaal domein door opening van twee locaties. Zaltbommel doet het goed dus waarom omarmen we dit niet. Waar worden de 2 beoogde locaties gerealiseerd en wordt dit gecombineerd met andere (gemeentelijke) diensten.

Door een nieuwe wet zijn de Bommelerwaardse vrijwilligers niet langer betrokken bij de inburgering van vluchtelingen. Voor dat scenario vreest een groep vrijwilligers van VluchtelingenWerk Bommelerwaard. Hoe ziet het college dit??

8 Volksgezondheid en milieu

VVD Maasdriel is tegen het plaatsen van (extra) grote windmolens binnen onze gemeente. Wij zijn voorstander van het plaatsen van zonnepanelen op daken en kijken graag naar alternatieve oplossingen die onze gemeente in de toekomst duurzaam kunnen maken.

9 Volkshuisvesting

Wij pleiten voor een actief grondbeleid van de gemeente Maasdriel. Woningbouw versnellen op basis van woningbouwprogramma 2021-2030. We willen graag dat de jeugd betaalbare mogelijkheden krijgt om in Maasdriel te blijven wonen. Daarvoor zijn ook creatieve oplossingen nodig zoals Tiny Houses en/of tijdelijke woningen.

Ook denken wij aan Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, combinatie woon/zorg, groepswonen en particuliere woningbouw. Bijvoorbeeld op de vrijkomende voetbalvelden te Hurwenen

Met ingang van 2022 140 woningen per jaar is een mooie ambitie. Meer mag! Dit is ons als VVD uit het hart gegrepen. We moeten zorgdragen dat deze woningen, zo veel als binnen de wettelijk kaders mogelijk is, bestemd zijn en blijven voor de inwoners van Maasdriel.

Afsluiting

Ondanks dat we een aantal kanttekeningen hebben over deze begroting staan we positief en open richting de toekomst. Wij kijken uit naar vruchtbare samenwerkingen zodat we “samen voor een krachtig zelfstandig Maasdriel” kunnen blijven werken.

VVD Maasdriel

X
Skip to content